In 2007 heb ik de kennelnaam Joli de FeJa aangevraagd. Mijn Laekense herder Fenna (LongFields Fenna Forte dei Marmi (2004-2014), voldeed aan alle voorwaarden om een nestje te mogen fokken. Ze werd NL Kampioen, had de gedragstest behaald met Sociaal + en haar heupen en elle bogen werden geröntgend met als resultaat HD-A en ED-Vrij. Door een bevriend fokker werd ik gestimuleerd een nestje met haar te fokken. Na het inwinnen van informatie en een jaar van voorbereiding  (ik wilde graag “alles er op en er aan”) kwam de goedkeuring voor een kennelnaam zodat deze terug te vinden zou zijn op de stambomen van de nakomelingen. Joli de FeJa (spreek uit Feezja) staat voor knap van Fenna en Janett. FeJa is dus een samenvoeging van de eerste letters van onze namen.

 

Visie

Het eerste waar ik aan denk is, zorgvuldige socialisatie wanneer er een nestje pups is. Dat is mijn stokpaardje. Mijn motto is dat ik een pup mee wil geven aan de nieuwe eigenaar zoals ik hem/haar zelf graag had willen krijgen. Dit bleek realiseerbaar toen vrienden aanboden te helpen wanneer er pups zijn.

Belangrijke punten voor mij voor het kiezen van een combinatie om mee te fokken:  zo laag mogelijke inteelt, gezondheid (testen), stabiel karakter en zo dicht mogelijk bij de uiterlijke raskenmerken. Binnen deze zeldzame variëteit van de Belgische herder is dit nog amper realiseerbaar,  wat in de nabije toekomst zeer waarschijnlijk zal resulteren in uitbreiding van de lijnen door de Mechelse herder in te kruisen.

Nazorg en informatie geven bij vragen, contact houden met eigenaren en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de pup vind ik een leuk en belangrijk onderdeel van het fokken.

* lid van rasvereniging BHCN
* lid van rasvereniging NVBH