De socialisatie van de pups na de geboorte.


De pups worden geboren in de huiskamer. Na een periode van 4 weken thuis, verblijf ik met mijn honden en pups bij vrienden, waar ze in een drukkere omgeving opgroeien. Ik kies hiervoor omdat ik het hier te rustig vind. Ze maken dan te weinig mee. Voor mijn honden is het hun tweede “thuis” dus onrust en stress is niet aan de orde. Ik wil ze zoveel mogelijk meegeven tijdens de eerste 8 weken van hun leven en ik ga er vanuit dat de nieuwe eigenaren het werk voortzetten. Bij deze vrienden is er o.a. gelegenheid in een afgesloten “open” tuin te verblijven, welke grenst aan een weg waar verkeer, publiek,  etc passeert.   Er is altijd bedrijvigheid, ze wennen hierdoor al spelenderwijs aan geluiden.  Ook komt er tijdens deze periode regelmatig puppybezoek. Wandelen aan de riem, de dorpskern in, autoritjes maken, fietstochtjes in de hondenkar, wennen aan de bench, kammen en betasten op de trimtafel, zindelijk maken,  zijn  o.a. activiteiten die tijdens de nestperiode tot onze werkzaamheden behoren.

Het is van groot belang dat er energie en tijd gestoken wordt in het socialiseren van uw pup. Onderschatting op dit gebied komt helaas nog regelmatig voor. Een Laekense herder is van nature een gereserveerde hond, geen allemansvriend. In vergelijking met een ander ras zou het misschien voldoende zijn om bepaalde activiteiten een paar keer te ondernemen maar bij een Laekense herder pup dien je vaker te herhalen en er meer tijd aan te besteden. . Neem de pup voor zover mogelijk overal mee naar toe en laat hem kennismaken met alles wat leeft en beweegt in verschillende omgevingen en situaties. Zorg er hierbij voor dat de pup niet overprikkelt raakt. Blijf op zijn lichaamstaal letten !  In het begin zeer korte uitstapjes, steeds meer uitbouwen in tijd en de hoeveelheid prikkels. Geef ze vooral ook de rust/slaap tussendoor op een voor hen vaste plaats waar ze niet gestoord worden en waar ze de al de nieuwe indrukken kunnen verwerken. Een pup heeft ongeveer 18 uur slaap nodig.  Vooral die rust op een vaste plek is een must. Laat de pup niet constant achter u aan lopen.


Een puppycursus (bij voorkeur kleine groep)  is aan te bevelen i.v.m de socialisatie met andere honden en opnieuw het weer in een andere omgeving zijn. Met samen spelen ,  zoekspelletjes, gehoorzaamheid en speuren kunt u al vroeg beginnen. Zeker de eerste anderhalf jaar is het verstandig de hond bij herhaling van alles mee te laten maken, waarbij er aandacht voor het gedrag van de pup moet zijn, zodat u de socialisatie aanpast aan uw pup. Ook de jaren daarna blijft er werk aan de winkel om uw hond sociaal te houden.  U wordt de rest van zijn/haar leven voor uw inspanningen beloond ! Een Laekense is leergierig en veelzijdig.  Als vervolg van gehoorzaamheidscursussen zijn er vele mogelijkheden om actief met uw hond bezig te zijn. . Zij vragen een sportieve, duidelijke “baas”, die het leuk vindt afwisselende activiteiten met hen te ondernemen. Hierbij is kort  achter elkaar werken van belang,  ze hebben vaak blijvend nieuwe  en afwisselende uitdagingen nodig.

Een consequente opvoeding is een taak van de eigenaar (en huisgenoten) waar je verantwoordelijk voor bent. Over het algemeen (het verschilt natuurlijk per hond) is de Laekense een waakse,  slimme, temperamentvolle,  baasgerichte, gevoelige hond,  die grenzen op blijft zoeken wanneer deze niet rustig en duidelijk aangegeven worden.  Duidelijk naar de hond toe zijn en “coachend leidinggeven” vind ik persoonlijk een wenselijke aanpak. De afstand groter maken wanneer de hond ergens door getriggerd raakt wat onrust veroorzaakt.  Is uw hond druk en heeft hij veel energie dan kunt u dit meestal ondervangen door de hond zowel lichamelijk en metname geestelijk,  datgene te bieden wat hij nodig heeft. Vaak kan dat ook gewoon rust zijn.  Een individuele training is  soms aan te raden omdat een Laekense gevoelig kan zijn voor externe prikkels waardoor de input het onmogelijk maakt om ook nog de aanwijzingen van de “baas” te kunnen ontvangen, hij voelt zich dan verantwoordelijk  voor taken die niet voor hem weggelegd zijn en meent deze ook te moeten regelen. Hij zal dan creatief een oplossing vinden voor “het probleem” op dat moment en dit kan tot onverwachte situaties/omstandigheden leiden waar je als baas door verrast kan worden, de hond doet dit vaak puur omdat hij niet weet wat te doen omdat de leiding op dat moment ontbreekt,  dit kan tot bijtincidenten leiden uit onzekerheid. Begeleid hem bv vooral ook wanneer er spontaan (nog onbekend) bezoek binnen wil komen. Laat mensen niet onverwacht binnen komen bv langs de achterdeur wanneer de hond vrij in huis is. Ook jonge drukke kinderen (bv rennen, gillen, handen en armen bewegen)  lokken vaak prikkels uit waar de Laekense minder goed raad mee weet. Dit kan leiden tot incidenten. Zorg voor rust en duidelijkheid zowel naar de kinderen als naar de hond en leg hem bv in een bench of zijn vaste plek. Directe benadering zien ze vaak als een bedreiging met alle mogelijke gevolgen van dien. Geef een Laekense de tijd om uit zichzelf naar mensen toe te gaan om te snuffelen en kennis te maken en beloon dan het goede sociale gedrag, door zelf de hond wat lekkers te geven, wil hij het daarna aannemen van een vreemde is ook prima maar niet pushen en laat de onbekende de hond niet aankijken en niet meteen de hond aanraken.  Sta niet toe dat mensen op straat  meteen op jouw pup duiken, een Laekense houdt daar gewoon niet van. Laat de pup open, vriendelijk gedrag zien, prima, belonen en stimuleren de onbekende ook te leren vertrouwen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb