Nieuws

Laeken Fun ! Nadyn Joli de FeJa 

 

LongFields Fenna Forte dei Marmi -moeder van Cyrus-oma van Mette-overgrootmoeder van Nadyn

Ilse 3 februari 2024 12 jaar !

Ici Mette Marit Joli de FeJa

31 maart 2024

Naast de Embark DNA test, heeft Nadyn op 29 maart een hartecho gehad en 28u een holter gedragen. De echo zag er prima uit. De uitslag van de ECG verwacht ik over een week. De DNA test uitslagen waren goed en de inteeltpercentage is 19%. Voor de Laekense is dit een prachtig mooi resultaat.

 

 

 

24 maart 2024

De keuze wel of geen dekking voor Mette deze loopsheid is gemaakt.
De volgende loopsheid in augustus/september 2024 zal Mette gedekt worden voor haar laatste nestje.


Nadyn Joli de FeJa (Rodan x Mette maart 2023)

 

Evenementen:

16 juni 2024 Laeken FunDay in 's Hertogenbosch
25 mei 2024  BHCN Kampioenschapclubmatch Kaatsheuvel
26 mei  2024 NVBH Kampioenschapclubmatch Kaatsheuvel

De Laeken FunDay is een jaarlijks evenement met een activiteitenprogramma. Elkaar ontmoeten, bijkletsen of bv informatie verkrijgen over de Laekense staat centraal ! U bent van harte welkom met of zonder Laekense herder bij Hondenschool Zoete Lieve, Meerheuvelweg 2, 5221 TP te 's Hertogenbosch. Het programma volgt nog.

De Kampioenschapclubmatch  van beide rasverenigingen vinden plaats bij KV Waalwijk, Baan 19, 5171 NC Kaatsheuvel.
Laat de Laekense zien ! Meer info vindt op de websites of Facebookgroepen.

Ter info uitleg over een Kampioenschapsclubmatch:

Kampioenschapclubmatch

Op een kampioenschapsclubmatch zijn kampioenschapsprijzen en titels te vergeven voor de deelnemende rashonden.

Een kampioenschapsclubmatch kan alleen georganiseerd worden door een rasvereniging die erkend is door de Raad van Beheer. Bij een kampioenschapsclubmatch van een rasvereniging mogen alleen de rassen komen waarvan de rasvereniging de belangen behartigt. Dit kan één ras zijn maar soms ook meerdere rassen.

De wijze waarop de honden worden gekeurd komt overeen met een normale hondenshow voor alle rassen.

Bij het voldoen aan de regels voor voldoende deelnemers kan een behaalde kampioenschapsprijs (CAC) tijdens een kampioenschapsclubmatch dubbel tellen voor de titel “Nederlands Kampioen”.

Uit het feit dat een kampioenschapsprijs dubbel kan tellen en dat er een extra titel van Clubwinner (CW) toegekend kan worden blijkt wel dat een Kampioenschapsclubmatch van een ras een bijzonder hoogwaardig evenement is.
Tekst: hondenplanet.nl

 

22 maart 2024

Mijn teefje Mette (Ici Mette Marit Joli de FeJa) is afgelopen maandag loops geworden, wat eerder dan verwacht. De komende tijd ga ik een beslissing nemen of ik haar laat dekken. 

Brengt mij op mijn  (verkorte) visie over het fokken met de Lakense herder. 

Wat belangrijk is binnen deze kleine populatie van de Belgische herders is het inteeltpercentage zo laag mogelijk te houden, zodat we verder kunnen met combinaties uit verschillende lijnen. Wat wil zeggen, zo weinig mogelijk terugkerende namen van voorouders op de stamboom ! 
Met behulp van DNA testen bv via Embark in Amerika kunnen de toekomstige ouders getest worden en via Matchmaker binnen Embark kan een inschatting gemaakt worden wat het COI (het inteeltpercentage) van de pups uit deze combinatie zal zijn. Tevens wordt het DNA (wangslijm) op vele ziektes gecheckt. 


Een prachtig hulpmiddel. Je kan op papier (lees de stamboom) een combinatie kiezen op basis van de voorouders maar er is geen info over de genen. Uit Embark testen blijkt dat de werkelijke COI veel hoger is dan op papier. .....
Fokken met gezamenlijke voorouders te dicht in de lijn aan zowel moeder- als vaderskant is in mijn ogen vermeerderen.

De Laekense gaat hieraan ten gronde en ik voorzie dan ook weinig toekomst meer. Nadyn is inmiddels getest en komt op een percentage van 19 % dat is super ! Vrijdag 29 maart laat ik haar hart testen (echo en Holter) in Roden bij dierenarts Remco Jonker. Haar ouders Rodan en Mette zijn hier voor de dekking ook op getest.  Als ze 18 maanden is,  laat ik HD en ED  foto's maken ter beoordeling voor de Raad van Beheer. Wat ik ook belangrijk vind, is de leeftijd van de  aanstaande moeder van de pups, een Laekense is meestal rond de leeftijd van 3,5 jaar á 4 jaar,  geestelijk en lichamelijk volwassen !

De eigenaren van Nadyn haar nestgenootjes hebben een mail ontvangen hoe het eerste jaar verlopen is. Zijn er onderzoeken gedaan, is de hond ziek geweest, hoe is het karakter, is het gebit volledig, testikels beide ingedaald? etc etc
Positieve berichten allemaal. 

Alle resultaten en ervaringen zet ik op een rij en ga dan een besluit nemen of ik deze combinatie ga herhalen met een dekking over ongeveer 2 weken.  Stabiele gezonde, vriendelijke ouders, laag inteelt percentage, in totaal 7 nakomelingen van een reu waar  de eigenaar er bewust voor kiest niet elke dekking toe te staan.
De verantwoordelijkheid voor het aantal dekkingen van een reu ligt ook zeker bij de eigenaar. Kijk gericht als reu (én teef) eigenaar wat jouw hond kan toevoegen aan het ras zeker op het gebied van (geteste)  gezondheid en lage inteelt. 

Via deze site en Facebook zal ik u op de hoogte houden van mijn keuzes en ontwikkelingen. 
Foto's van de ouders volgens zsm. Beide honden,  From Laeken Paradis Red Hill Rodan  (2018) en Ici Mette Marit Joli de FeJa (2017) : HD-A/ED-O, DNA Embark getest en hartonderzoek verricht. 
Enkele nestgenoten en nakomelingen van beide honden reeds getest op hartonderzoek en HD/ED .


Voor vragen, reserveringen enz kunt u mij via het formulier onder contact bereiken. Ik zie het contact graag tegemoet !

Lid van rasverenigingen NVBH en BHCN

Rodan en Mette 

I

28 november 2023

En opeens zijn we al een half jaar verder. De pups van Mette en Rodan zijn alweer 10 maanden, pubers. Nadyn het teefje wat ik gehouden heb uit dit nest is een blij, vrij, vriendelijk en slim hondje, heel blij mee! Ook met broers en zussen  gaat het prima.

Mijn teefje Mira is in juni 8 jaar geworden en Mette 6 jaar.

De Laeken FunDay in juni was warm maar zeer geslaagd. Een terugkerend jaarlijks evenement, meestal op vaderdag. Zodra bekend is waar deze in 2024 gehouden zal worden, plaats ik dit op de site. In september heb ik met Nadyn de Jonge Hondendag van rasvereniging de BHCN bezocht en stond Nadyn samen met 2 zusjes voor het eerst in de ring. Nadyn werd gekozen tot beste teefje.

De afgelopen maanden hebben verschillende eigenaren vanwege ouderdomsklachten afscheid moeten nemen van hun maatjes (13 en 14 jaar)  Ceres, Baron en Léah,  jullie worden gemist !

Plannen 2024:

Begin 2024:  Nadyn:  Embark DNA test + hartonderzoek (echo + Holter) 

Zomer 2024:  indien ik een passende reu kan vinden die aan mijn lage inteelt, gezondheids- en karaktereisen voldoet (of bereid is deze te laten testen/onderzoeken) en er voldoende serieuze reserveringen zijn,  zou ik nog een nestje pups met Mette kunnen fokken. 

 

 

27 mei 2023

Het programma van de Laeken FunDay op 18 juni 2023 in Assen is bekend. 
U kunt dit vinden op Facebook in de groep Laeken FunDay of bij mij opvragen, ik heb de tekst in de mail.
Aanvang 10 uur tot 16.00 uur. Komt allen! 

9 mei 2023

Een prachtige nestperiode ligt inmiddels als weer enige weken achter ons. Alle pups zijn geplaatst en doen het goed. Ze groeien als kool ! Allemaal veel succes en plezier ermee. Pup Nadyn Joli de FeJa is bij mij gebleven, een leuke, vrije dame !

20 maart 2023

Alweer een week voorbij. 7 weken zijn de pups vandaag.  Afgelopen week ingeënt, in de auto en fietskar geweest, op de trimtafel opfrissen en kammen, een ander terrein bezocht en regelmatig bezoek gehad. Komende week nog wat ritjes maken en de lijntjes eraan en eens buiten de kennel op straat vertroeven.

Over een week verlaten de eerste 2 pups het nest.... Teefje Nadyn, blijft bij mij.
Reutje Nillis is nog beschikbaar.


 

12 maart 2023

Uit dit leuke nest is nog 1 reutje beschikbaar waarvoor al wel een fijne socialisatie-familie geregeld is, namelijk bij Peter en Marijke en Teun in Scheveningen.

10 maart 2023

De pups voor het eerst vandaag op de droge brok en mama Mette haar bar wordt sinds dinsdag met rust gelaten en ze krijgt minder voer. Daarna mag ze spelen en mee opvoeden !

Maandag a.s. precies op 6 weken worden de pups gechipt en wordt er DNA afgenomen door een buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer en 's middags ingeënt bij de dierenarts.

 

6 maart 2023

5 weken zijn de pups van Ici Mette Marit Joli de FeJa.
Inmiddels zijn sommige pups bijna 3 kg. Razendsnel gaat de tijd voorbij. Helaas werkt het weer niet mee voor buiten activiteiten maar als het even kan, gaan ze toch!
Er is nog 1 van de 3 prachtige reutjes beschikbaar.  Een unieke, mogelijk laatste kans om in aanmerking te komen voor een pup van deze zeldzame variëteit van de Belgische herders. 

20 febr 2023

3 weken zijn de pups vandaag. De tijd in de werpkist is voorbij. Sinds vandaag wat meer ruimte in de puppyren.
Blaffen, grommen, spelen, "lopen", contact maken, ik blijf me altijd verbazen over de snelle ontwikkeling in zo'n korte tijd.
Mette krijgt veel voer,...ziet er goed uit en de pups ook. Morgen maar eens proberen wat de pups van geweekte brokjes (pap) vinden.

Het is een prachtig nestje, alerte, levendige pups. Er zijn nog 2 reutjes beschikbaar. 


11 febr 2023

Het is even wennen op een nieuwe website.... helaas werkt mijn oorspronkelijke site door technische veranderingen niet meer en is niet te bewerken. Vooralsnog hier een snelle opzet via jouwweb zodat ik u toch kan informeren, zeker over de pups!

Mette  is heel relaxed en verzorgt ze prima.  De reutjes Nadal, Nanne, en Nillis en de teefjes Norma, Nena en Nadyn groeien als kool.
De oogjes van de pups zijn bijna open. Het gaat zo snel ! Het is een prachtig nestje van From Laeken Paradis Red Hill Rodan x Ici Mette Marit Joli de FeJa.  Zie foto's bij Pups'23. De stambomen van de ouders kunt u vinden in  working-dog.com  
Zoeken bij honden in het menu en de naam intypen. 


De ouders Rodan en Mette zijn beide waaks,  energiek, open en sociaal, leergierig en altijd in om samen iets te ondernemen. Maar zeker ook persoonlijkheden, niet altijd meegaand. 
Beide honden zijn geröntgend op  en ellebogen (HD-A/ED-O), ze zijn Embark (DNA)  getest en door het onderdeel matchmaker binnen Embark te gebruiken is het  verwachte inteeltpercentage berekend van de nakomelingen.
Ook hebben ze beide een hartecho en hart ECG gehad.  Trots op de resultaten en de prima samenwerking met zowel fokker Brigitte als  eigenaar Tom kijken we uit naar de ontwikkeling van dit prachtige nestje. 


Er zijn nog 2 reutjes beschikbaar voor sportieve eigenaren.. Het zijn absoluut geen beginnershonden. Het kunnen lezen van de hond, accuraat en consequent anticiperen zijn vaardigheden die je bij de Laekense nodig hebt. Ze zijn snel en leergierig en bij onduidelijke aanwijzingen creatief.  Met rust in eigen lichaamshouding en stem, duidelijk  maar met zachte hand aangeven wat je van de hond verwacht,  herhaling en vooral  (bv spelenderwijs)  belonen, zal er en fijne band tot stand komen waar je toch zeker de eerste 3 tot 4 jaar intensief bezig zal zijn met het socialiseren, opvoeden en trainen. 

Heeft u hiervoor de kennis, tijd, energie en geduld om soms 3 stappen vooruit en 2 terug te maken zodat een passende manier tot vertrouwen en samenwerking leidt, maak dan via menu contact kenbaar dat u belangstelling heeft voor een reutje. 

 

 

 

 

Een grote verrassing om 08.30 uur, nog een teefje geboren.

 

 

30 januari 2023

 

Vandaag tussen 00.20 en 04.10 geboren: 3 reutjes en 2 teefjes van Rodan en Mette.

We denken dat Mette klaar is maar misschien heeft ze nog een verrassing in petto.

Welkom kleine beauty’s! Dank weer aan mijn trouwe kraamhulp Harm.

 

28 januari 2023

Dag 59 van de dracht voor mijn meisje Mette (Ici Mette Marit Joli de FeJa). Ze eet nog prima. Slaapt veel en er is nog geen daling in haar temperatuur.

24 januari 2023

Het laatste weegmoment voor drachtige Mette. Vorige dracht bijna 2 jaar geleden, dag 55, 29.2 kg vandaag dag 55, 28.8 kg. Startgewicht 25 kilo en 2 jaar geleden 25.5 kg. Waar oude agenda’s al niet goed voor zijn

Nog wat spulletjes gescoord bij de Kringloop en op wat kleinigheden na zijn we klaar voor de laatste week van de dracht en de naderende bevalling. Aan het einde van de week begin ik met het meten van haar temperatuur en wachten we vol ongeduld af Ze ziet er nog heel fit uit.

Maak jouw eigen website met JouwWeb